✈️ Free Shipping Worldwide FREE ENGRAVING

0

Uw mandje is leeg

2022 FEB - DOOR TIJD + GETIJ

De NOVE Tweeling 

is een uitgebreide alt-versie van een horloge met omkeerbare wijzerplaat


Oververzadiging bestaat echt in de wereld van de micromerken. Tel maar eens hoeveel vintage of retro-geïnspireerde duikhorloges van $300 je door de pagina's op Kickstarter ziet scrollen en je weet precies wat ik bedoel. Dit is de reden waarom echte nieuwigheid met inhoud zelden te vinden is, omdat degenen die beweren dit te bieden vaak aan de verkeerde kant van de dunne lijn tussen nieuwigheid en gimmick leunen.


Boutique horlogemaker NOVE richt zich sinds de oprichting in 2015 op alle levensstijlen, van jeugdig en uitbundig tot kalm en gecentreerd. Voor alle brutaliteit van het merk en voor alle onorthodoxe ontwerpfilosofie - inmiddels heb je de afbeelding hieronder opgemerkt en waarschijnlijk je wenkbrauwen opgetrokken - herinnert NOVE ons er in feite aan om een stapje terug te doen en, bij gebrek aan een beter woord, gewoon te chillen. Hoe vertaalt dit intellectuele geklets zich in horloges?


NOVE probeert hun klanten te helpen hun beste leven te leiden met een indrukwekkend diverse collectie; ze bieden duikers, chronografen, veld- en geklede horloges. De vaak dramatische kastontwerpen worden gecompenseerd door minimalistische wijzerplaten die meestal geen tekst bevatten, waardoor de trope van het vermelden van alle mogelijke specificaties onder het rondsel wordt vermeden. De enige tekst naast het NOVE logo is het trotse "Swiss Made" label. De unisex ontwerpen hebben allemaal een mix van Zwitserse quartz en automatische uurwerken, meestal van Ronda. 


Een kort overzicht


De ster van de show van vandaag, de limited edition NOVE Gemini, ontleent zijn naam aan de dierenriem en biedt twee uurwerken die twee tijdzones weergeven op twee omkeerbare draaibare wijzerplaten. Hoewel omkeerbare wijzerplaten niet nieuw zijn, populair geworden door bijvoorbeeld de JLC Reverso en Cartier Tank Basculante, gooit de Gemini het over een andere boeg met zijn gepatenteerde hefboombediende omkeermechanisme. Een echte noviteit, het maakt gebruik van een blootliggend tandwielstelsel om de assemblage met twee wijzerplaten op te tillen en te draaien voordat deze weer op zijn plaats wordt vergrendeld. Onafhankelijk van elkaar ingestelde wijzerplaten bieden dubbele tijdfunctionaliteit, dus diegenen die reizen en altijd de thuistijd ingesteld willen hebben, of gewoon het uiterlijk van het horloge willen veranderen voor een andere gelegenheid, zullen hier het meeste voordeel uit halen. 


De koffer is de ster van de show


Voor medeleden van de commissie voor kleine polsen, een waarschuwing. De kast heeft een grote diameter van 49,2 mm en een lengte van 60,3 mm van lug tot lug, wat niet verrassend is gezien de integratie van het omklapmechanisme. Indrukwekkend is echter dat de totale constructie slechts 13,3 mm hoog is. De keuze voor een vlak saffierglas was een goede keuze, aangezien een koepelvormig of doosvormig kristal de verticale massa aanzienlijk zou vergroten. De zwarte wijzerplaat heeft een zeer gepolijste lunette met zichtbare schroeven die zijn weggelaten op de 3, 6, 9 en 12 uur posities. Omgedraaid is de bezel voorzien van radiale borstels en zijn er geen schroeven. Hoewel ik deze out-of-the-box benadering van een gereedschapshorloge zeker kan waarderen, laat het formaat niet veel manoeuvreerbaarheid over in een gekleder scenario.



Korte lugs met een hoog gepolijste afschuining draaien scherp naar beneden om de draagbaarheid van de kast te bevorderen. De geïntegreerde H-link armband past bij de sportieve esthetiek van het horloge in zijn constructie. Hoewel je zou kunnen zeggen dat de hele armband geborsteld had moeten zijn, spelen de hooggepolijste facetten mooi samen met de spiegelglans gepolijste wijzerplaat en bezel. De combinatie van geborstelde en gepolijste oppervlakken op de 316L roestvrijstalen constructie is indrukwekkend, met wat decoratie op de binnenkast. 



Het draaimechanisme verdient hier een speciale vermelding. De 180 afzonderlijke onderdelen van het mechanisme zijn allemaal met de hand geassembleerd. NOVE heeft in eerdere modellen gebruik gemaakt van soortgelijke hefboommechanismen. De Atlantean gebruikte een hendel om de binnenste draaibare lunette in te schakelen, terwijl de indrukwekkend dunne Trident serie zijn geratelde lunettemechanisme liet zien. Ik vind het mooi dat NOVE hun ontwerpidentiteit door het hele modellenassortiment verweeft en ze verdienen daarvoor lof. Opvallen in een zee van start-ups is geen sinecure, zeker niet als je probeert budgetvriendelijk te blijven.


Hoe zit het met die wijzerplaten?


Bewaakt door de saffier kristallen zijn NOVE's kenmerkende minimalistische wijzerplaten die afzien van extra visuele rommel met kleine indexen en minimale tekst. De verschillen tussen de twee zijn minimaal en hadden misschien meer contrast kunnen bieden op het gebied van esthetiek en uiterlijk. De rode wijzerplaat heeft een mooie fume afwerking gekregen, met kleine, gepolijste puntindexen als uurmarkeringen. Een groot Zwitsers label op 6 uur is op dezelfde manier afgewerkt als de markeringen. De kleine puntjes keren terug aan de zwarte kant van de wijzerplaat, dit keer tegen een glanzend gelakte wijzerplaat met een kleine secondewijzer net onder het rondsel. Zwaard wijzers zijn belast met tijdsaanduiding. In combinatie met een kleine secondewijzer op 6, maken de combinaties, wat ze missen in een tot op de seconde nauwkeurige samenvatting van de tijd, misschien goed in gekleedheid.


Nogmaals, de algehele afwerking en uitstraling van het horloge is alleen gereedschapachtig in de zin dat het blootgelegde mechanisme het doet lijken op een gereedschap op zich. Dit heeft zeker geklede bedoelingen. 


De bewegingen lopen uit de hand. Nu zijn het er twee!


De Gemini wordt aangedreven door twee Zwitserse Ronda quartz uurwerken die helpen om de totale dikte te verminderen. Door een slimme inkeping in de kast is NOVE erin geslaagd om de kroon aan de linkerkant te verbergen, waardoor de bewegingen gemakkelijker af te stellen zijn voor een rechtshandige gebruiker. Quartz is een verstandige optie in dit scenario, zeker gezien het feit dat NOVE het horloge relatief budgetvriendelijk wilde houden, en ze bieden drie jaar garantie met een batterijlevensduur van zes jaar, wat indrukwekkend is voor een quartz uurwerk. Het uurwerk is duidelijk aan de kleine kant, gezien de positie van de subdial aan de zwarte kant van het horloge. Het rondsel voor de kleine secondewijzer zit heel dicht bij het centrale rondsel, waardoor een strak cluster in het midden van de wijzerplaat ontstaat. 


Waar dit alles ons brengt


Bijna US$900 investeren in een horloge met twee bewegende delen van een relatief nieuw merk is niet bepaald gemakkelijk. Dit is echter ook geen gereedschapshorloge van een micromerk. Het is duidelijk dat NOVE tijd en middelen heeft gestoken in de ontwikkeling van de Gemini om uniek te zijn, ondersteund door een solide garantie.


Hoewel de Gemini enkele risico's neemt met zijn ontwerp, vind ik het idee dat NOVE hier heeft geïntroduceerd erg goed. De Gemini zal klanten aanspreken die op zoek zijn naar een groot, niet te missen horloge, maar die een grote upgrade willen ten opzichte van een Diesel of Invicta, omdat de kwaliteit van de afwerking en de materialen duidelijk van een ander niveau lijkt te zijn. Ik zie ook gemakkelijk iemand die genoeg onder de indruk is van het hefboommechanisme om het te kopen voor de technische intrige. Een nieuwe fysieke interface met een horloge zie je niet elke dag.

Om het aantrekkelijker te maken voor een breder publiek, zou NOVE de verschillende ontwerpelementen meer moeten consolideren. Dat zou de Gemini een aantrekkelijkere optie maken als handig gereedschapshorloge voor reizigers, met een slankere integratie van het wijzermechanisme en verbeterde leesbaarheid. Een verhoging van de waterbestendigheid zou zeker ook gewaardeerd worden om het toch al robuuste uiterlijk van het horloge nog verder te verbeteren. Als NOVE erin slaagt om het bij de volgende revisie scherp geprijsd te houden en tegelijkertijd iets meer inhoud aan de nieuwigheid toe te voegen, zal het een waardig lid van hun assortiment zijn en een kanshebber voor je volgende micromerkaankoop als echte nieuwigheid iets is dat aanspreekt.


NOVE Gemini prijzen en beschikbaarheid:

De NOVE Gemini J001-02 is nu verkrijgbaar bij NOVE Watches als limited edition. NOVE laat zijn klanten hun eigen unieke serienummer kiezen als onderdeel van het aankoopproces.


Er is 12% korting beschikbaar voor alle Time+Tide lezers die voor 31 maart 2022 een NOVE horloge kopen. Gebruik de code Time+Tide12 (niet van toepassing op de Streamliner collectie).

Gemaakt in samenwerking met NOVE Watches. De meningen in dit artikel zijn echter onze eigen meningen in overeenstemming met ons redactiebeleid.


Uitverkoop
NOVE Gemini J001-02 - Nove
$980.00 USD

Aanmelden