✈️ Free Shipping Worldwide FREE ENGRAVING

0

Din varukorg är tom

NOVE 2022 - BY om klockor

Nove gemini klocka recension


NOV 2022 - AV OM KLOCKOR

Har du någonsin önskat att du skulle kunna ha två klockor med dig, utan att behöva bära en separat (eller dubbel handled)? NOVE gör detta möjligt med Gemini, en klocka med två urtavlor.

NOVE är en relativ nykomling som grundades 2015 och är ett ungt, innovativt mikrovarumärke med ett öga på framtiden och ett öga på det traditionella hantverket från det schweiziska klockarvet - deras uppdrag är att "skapa vackra klockor som är hållbara, extraordinära och funktionella, men som inte är bundna till någon specifik look eller livsstil".

Inspirerad av 1900-talets vändbara klockor är Gemini en hyllning till tidigare klockor med dubbla urtavlor och lägger till konceptet med zodiakens himmelska tvillingar, vilket ger en funktionell klocka med en innovativ och modern design.

Deras patenterade hölje med hävstångsmekanism gör det möjligt för ägarna att utan ansträngning växla mellan två urtavlor, två urverk och två tidszoner.
Tiffany Meerovitsch, som äger varumärket, förklarar idén bakom NOVE Gemini:

Gemini är ett begrepp som är synonymt med sitt namn, zodiaken. De karakteriserade tvillingarna, den dynamiska egenskapen som är känd för att ha två olika sidor. En klocka med två ansikten och rörelser samtidigt som den uppvisar en fascinerande mekanisk transformativ struktur var målet. Mångsidighet i en klocka, lekfull och ändå noggrant konstruerad och tillverkad är vad vi strävar efter att skapa på NOVE. Att alltid vara originell. 


Ansikte och hölje

Fallramen är 49,2 mm bred och i borstat rostfritt stål, men det händer mycket mer med fallet än i vanliga fall. Det finns en upplåsningsspak på höger sida av fallet, som förbinder en serie kugghjul (i polerat rostfritt stål) som styr rörelsen i en patenterad konstruktion och gör det möjligt för den inre klockhöljet att lyftas från huvudhöljet och vändas 180 grader, vilket avslöjar en helt annan urtavla. Inklusive kugghjulen är klockans längd över framsidan 60,3 mm.

Den svarta urtavlan har en matt svart urtavla som ramas in av en polerad bezel i rostfritt stål med 8 polerade skruvar runtomkring. Det finns en vertikal rehaut, som sjunker ca 2 mm till ratten och är i polerat rostfritt stål. Timmarkeringarna i polerat rostfritt stål är små prickar, vars reflektioner också kan ses i rehaut, när man tittar i rätt vinkel. Förutom en mycket liten sekundvisare med en ring och en hand i rostfritt stål vid klockan 6 och en ännu mindre "N"-ikon (också i rostfritt stål) vid klockan 12 är urtavlan minimalistisk. Visarna är i polerat rostfritt stål, i en tjock svärdform och fyllda med lume.

När klockan är uppe och roterar för att visa den andra sidan är det uppenbart att resten av det inre höljet är i borstat rostfritt stål, liksom ramen, som på den här sidan inte har några skruvar på sin yta. 

Urtavlan på andra sidan är röd med solstråle-satinpolering från mitten till en mörkare, nästan vinröd färg; den verkar ha en metallisk finish och lyser upp beroende på hur ljuset träffar den. Alla index, ikoner och visare har samma utformning som på andra sidan, den enda skillnaden är att den lilla sekundsvisaren är ersatt med en något bredare "Swiss Made", också i rostfritt stål.

Varje urtavla har sin egen polerade krona, som båda är endast cirka 1 mm höga, med räfflade kanter och "N"-ikonen i slutet.

En sak att tillägga om huvudfodralet är att när klockan står upprätt och är i mitten av urtavlan är vaggan synlig och den har ett cirkulärt perlage-mönster från mitten ut och en svart packning, vilket gör att klockan inte kan röra sig när den är låst på plats. Det finns också några ingraverade hänvisningar till NOVE; en på vänster sida av den mobila vaggan och en på den inre kugghjulstandringen.
Baksidan av klockan har en förseglad skruvad baksida som är lasergraverad och etsad. Det finns ett stort "N" i mitten och en hel del text runtomkring, t.ex. varumärket och Gemini, Swiss Made, vattenmotstånd (50 m) och några andra saker. Den begränsade upplagan på 500 exemplar är tryckt i svart under det centrala "N".

På grund av den dubbelsidiga karaktären hos urtavlorna krävs två separata rörelser; den röda sidan drivs av en schweizisk Ronda Quartz Calibre 1062 och den svarta sidan med sekundära sekunder på urtavlan av en schweizisk Ronda Quartz Calibre 1064.

Båda är Slimtec-rörelser med en tjocklek på endast 1,9 mm och båda har en batteritid på upp till 6 år.

Rem

Armbandet är i borstat rostfritt stål och integrerat i fallet, med en ganska unik design av långsträckta polerade hexagoner i mitten, som är förbundna med små H-strukturer.

Den fästs och öppnas med ett lås med tryckare, som stängs snyggt med varumärkets "N"-ikon i mitten.

Andra saker

NOVE Gemini symboliserar zodiakens himmelska tvillingar - vet du ens vad det betyder? De flesta av oss tittar på stjärnorna, men jag känner inte många astronomer eller ens de som säger sig ha någon djupare kunskap om astrologi.
En stjärnkonstellation är en grupp stjärnor som när man tittar på dem tillsammans ser ut att bilda en form av något och som har fått ett särskilt namn för att representera det.

Stjärnbilden Gemini består av två tvillingar: Castor och Pollux är två tvillingar, som var figurer från den grekiska och romerska mytologin och som sägs vara söner till Zeus och Jupiter. Som enäggstvillingar var Castor och Pollux oskiljaktiga i både utseende och handling; Castor var känd för att vara en stor ryttare och Pollux var en uppskattad kämpe. Castor dödades i strid och Pollux övertalade Zeus att återuppliva honom - Zeus gick med på att odödliggöra både Castor och Pollux, om de tillbringade hälften av sin tid på jorden och den andra hälften bland stjärnorna.

Historiskt sett visste sjömännen när de såg dessa två stjärnor tillsammans att resan skulle bli lyckosam, medan om de såg bara en stjärna innebar det otur.

Detta är historien bakom Gemini och det är (i alla fall för mig) tydligare vilken relevans Gemini har som namn på just denna klocka med dubbla urtavlor!

Vår bedömning

När jag först öppnade NOVE Gemini blev jag mycket överraskad av storleken - det är verkligen en stor klocka och när jag lyfter ut den ur sitt fodral har den också en avsevärd vikt.

Vid första anblicken kunde jag inte låta bli att tänka på Graham 1965 och avtryckaren på deras Chonofighters; även om utformningen, mekanismen och syftet med kugghjulen och spaken är helt annorlunda har idén om att ha en spak som dras ut vissa vaga likheter.

På det hela taget gillar jag designens enkelhet och de rena rattarna och idén att kunna byta rattar inom ett par sekunder är ganska snygg. Det faktum att det finns två rörelser verkar också användbart, eftersom det kan vara användbart att kunna byta mellan olika tidszoner.

På handleden verkar storleken på fallet minska något och med en diameter på bara 31 mm på urtavlan ser den inte för stor ut. Kugghjulen lägger till ytterligare 10 mm på toppen av klockan och med en tjocklek på 13,35 mm, tillsammans med den något besvärliga formen på kugghjulen och mekanismen, är jag inte säker på att den kommer att gå under många manschetter - jag tror att du antingen har en T-shirt på dig, eller så är den ute på visning hela tiden.

När det gäller negativa saker är det enda jag märkte specifikt att armbandet låter lite "plastigt/rattlikt", både när man sätter på klockan och när man rör handen/handleden runt. Jag är inte alltför säker på vad som orsakar detta, eftersom armbandet verkar vara helt av metall och stiften för att byta länkar är också av metall. Kanske är det bara mitt skarpa hörselsinne!

NOVE anser sig vara en boutique-klocktillverkare av schweiziskt tillverkade klockor - detta är sant när man betänker att NOVE Gemini är konstruerad med över 180 individuella delar och komponenter som poleras, färdigställs och monteras för hand. Det faktum att varje klocka är handgjord av sakkunniga hantverkare och levereras med kvalitetskontroll och en treårig garanti ger intryck av att NOVE Gemini är en klocka med mycket värde för pengarna.

Med en prislapp på endast 880 USD och med endast 500 exemplar tillverkade är jag faktiskt ganska förvånad över att den inte redan är slutsåld, men jag antar att det svåraste med att vara ett mikromärke är att bli uppmärksammad bland alla andra som dyker upp varannan vecka.

Jag kommer att hålla ett öga på vad som kommer härnäst från NOVE, eftersom jag tycker att deras sätt att se på design och de möjliga tillämpningarna av en klocka är mycket spännande. 


Liquid-fel (templates/article.gem-557723091026-template rad 275): Kunde inte hitta tillgången snippets/spurit_po2_collection_template_snippet.liquid

Prenumerera